Voorkom een muisarm met o.a. Workrave

workrave oefening 2

We hebben al vaker gemeld dat een ergonomische werkhouding helemaal niet duur hoeft te zijn. Naast een ergonomische muis gebruiken om je houding te verbeteren blijft het ook dan alsnog belangrijk om af en toe pauze te nemen. Voor mensen die alleen op kantoor zitten is het soms lastig om pauze te nemen, bij andere staat het werk gewoon nooit stil en blijf je maar door gaan en door gaan. Met het gratis programma Workrave wordt je herinnert/geforceerd om voldoende pauzes te nemen en geeft ook nog eens Anti-RSI oefeningen om te doen terwijl je gewoon achter je computer zit.

Workrave hanteert drie soorten pauzes; micro pauzes die om de paar minuten gehouden moeten worden, rustpauzes die om de drie kwartier gehouden moeten worden en een dagelijkse limiet van hoeveel uur kantoorwerk je mag doen. Gelukkig is het ook mogelijk om deze frequenties aan te passen of geheel uit te zetten want de dagelijkse limiet bijvoorbeeld is aan de korte kant. Wat wij zelf al gemerkt hebben is dat gewone herinneringen om pauze te nemen vaak genegeerd worden, vaak is het toch ‘nog even dit afmaken en dan neem ik echt even pauze’, waarna je vervolgens dit weer vergeet. Workrave heeft echter ook de optie om de toetsenbord en muis invoer tijdelijk te blokkeren zodat je echt geforceerd wordt om pauze te nemen.

Naast dat je herinnert wordt om pauze te nemen zorgt workrave er ook voor dat je nog wat nuttigs doet tijdens deze rustpauzes. Zo worden er simpele oefeningen getoond te voorkoming van RSI klachten. Het mooie is dat je hiervoor niks nodig hebt en dit gewoon vanachter je computer kan doen.

Voor bedrijven is het ook interessant dat het programma op een netwerk is te installeren zodat iedereen het kan gebruiken. Een andere leuke feature is dat je ook statistieken in kan zien van het toetsenbord en muisgebruik. Zo kan je zien hoeveel meter je je muis hebt versleept in een bepaalde periode (schrik niet), hoeveel muisklikken en toetsaanslagen je hebt geddaan, maar ook bijvoorbeeld hoeveel pauzes je hebt genomen of juist heb genegeerd/uitgesteld.

 

Workrave is beschikbaar voor GNU/Linux en Microsoft Windows en is hier te downloaden

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van anti-rsimuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1045 reviews.