Keuzehulp Ergonomische muis – Welke ergonomische muis past bij mij?

Bij het kiezen van een ergonomische muis staat het design natuurlijk op de eerste plaats. Een computermuis mag nog zoveel nuttige knopjes hebben of er prachtig uit zien, als hij niet ergonomisch is dan heb je er uiteindelijk niet veel aan en wordt de kans op een muisarm groter. Om te bepalen welke ergonomische muis bij u past is het allereerst handig om te bepalen of u een draadloze- of bedrade ergonomische muis wilt kopen. Dit gezien niet elke ergonomische muis type in beide versies uitgebracht worden.

Vervolgens is het handig om uw handlengte op te meten. In principe zijn alle muizen te bedienen hoe groot/klein uw handen ook zijn. Ergonomische muizen worden gemaakt voor bepaalde handgrote al wil het soms ook wel voorkomen dat juist een kleinere/grotere muis in de praktijk fijner aanvoelt. Uiteindelijk gaat het er om dat het goed en natuurlijk aanvoelt. Op afstand kunt u daar natuurlijk niks mee, om die reden gebruiken we vaak de handlengte als leidraad.  Meet vanaf de pols tot het topje van de middelvinger.

Handlengte
Extra klein (Minder dan 15,5cm)
Klein ( 15,5 – 17cm)
Medium (17 – 19cm)
Groot (meer dan 19cm)

Indien u precies tussen twee maten in zit is het verstandig om de grotere maat te kiezen.

De twee factoren die zorgen voor een muisarm/ RSI klachten

RSI klachten of een muisarm ontstaan door twee factoren; een verkeerde houding in combinatie met repeterende bewegingen. Bij de traditionele muis beweeg je de muis veelal met je pols. Bij een ergonomische muis moet je arm bewegen vanuit je bovenarm, waarbij de pols zoveel mogelijk stabiel blijft. In de bovenarm zit het schoudergewricht met meerdere grote en sterke spieren daar om heen. Bij een juiste houding kunnen deze sterke spieren repeterende bewegingen heel goed aan zonder dat ze zorgen voor RSI klachten.
verticale muis vs tradiotionele muis

Het gebruiken van een ergonomische muis voelt onnatuurlijk?

Als je al tientallen jaren dagelijks achter de computer zit en gebruikt maakt van een traditionele muis dan zal vanzelfsprekend even wennen zijn als je overstapt naar een ergonomische/verticale muis. Je zal niet de eerste zijn die het in het begin maar onnatuurlijk vindt en de oude muis toch fijner vindt werken. Dit is heel logisch als je al zo lang een verkeerde houding gebruikt. Net zoals dat je schoenen moet inlopen moet je een verticale muis ook even inwerken, na een paar dagen zal je er niet meer bij nadenken en zal het natuurlijker gaan aanvoelen. Om te voorkomen dat je toch weer even snel die ergonomische muis inruilt voor de oude traditionele muis adviseren wij dan ook altijd om deze laatste weg te doen. Je mag hem natuurlijk weggeven, maar beter is natuurlijk dat iedereen een ergonomische muis gebruikt.