Toetsenbord omvang – Compacte toetsenborden, full-size toetsenbord, TKL en mini toetsenborden

Wat is een compact toetsenbord?

Een compact toetsenbord is precies zoals de naam het zegt, een kleinere versie van je normale toetsenbord en meestal herkenbaar aan het ontbreken van een numeriek deel.

Vaak wordt wel geprobeerd om de grootte van de toetsen gelijk te houden aan die van een normaal toetsenbord. Dit houdt dus in dat er toetsen verdwijnen, dit zijn meestal de toetsen die dubbel op een toetsenbord zitten of minder gebruikt worden.

Veel gebruikte termen zijn Tenkeyless (TKL) voor toetsenborden zonder numeriek deel aan de rechterzijde, compact en aanduidingen in percentages zoals 60, 75 en 80 procent. Dit geeft dan aan hoe groot/klein het toetsenbord is vergeleken met een volledig toetsenbord.

De voordelen van een compact toetsenbord

  • Doordat het toetsenbord smaller is, ligt de muis dichter bij het toetsenbord. Dit zorgt voor minder reikbewegingen.
  • Hierdoor ontstaat er een betere belasting van de schouder, arm, pols en hand. Dit leidt tot minder fysieke ongemakken;
  • Waardoor u door minder fysieke ongemakken comfortabeler kunt werken;
  • Een ander voordeel is ook dat een compact toetsenbord makkelijker mee te nemen is naar een andere flexibele werkplek.

 

Compact toetsenbord – 60%

Na full size en TKL zijn de 60% toetsenborden het populairst. Deze toetsenborden hebben geen numeriek gedeelte, geen F-toetsen aan de bovenkant en ook geen pijltjes toetsen. Dit soort functies zijn vaak wel mogelijk, maar dan met de combinatie FN + 1. Deze toetsenborden worden vooral veel voor het gamen gebruikt omdat daar vaak de pijltjes niet nodig zijn, maar WASD wordt gebruikt.

Compact toetsenbord – 65%

Nog niet zo lang op de markt als de 60% toetsenborden, maar de 65% toetsenborden werken voor velen een stuk fijner als je lastig kan wennen aan de 60% layout. Praktisch gezien is het ook gewoon een 60% keyboard, maar een 65% toetsenbord beschikt wel over de 4 pijltjestoetsen. Voor de rest heeft deze ook geen numeriek gedeelte en geen F-toetsen. Dit soort functies zijn vaak wel mogelijk, maar dan met de combinatie FN + 1.

Compact toetsenbord – 75%

75% toetsenborden hebben een breedte van ca 70% tot 75% van een normale full size layout. Ze hebben geen numeriek gedeelte, sommige toetsen zitten dichter op elkaar of op andere plekken dan bij een full size toetsenbord, maar bevat nog wel de cijfers en F-toetsen aan de bovenkant.

 

Compact toetsenbord –  80% – TKL – Tenkeyless

Compacte toetsenborden worden ook wel TKL toetsenbord, Tenkeyless toetsenbord of 80% toetsenbord genoemd. De layout is hetzelfde opgezet als een full size toetsenbord maar dan zonder het numerieke gedeelte. Het resultaat is 87 of 88 toetsen en ongeveer 80% breedte van een normaal full size toetsenbord. Een voorbeeld van dit toetsenbord is de T-Dagger Bora T-TGK313.

Naast compacte toetsenborden bestaan er ook nog andere soorten toetsenborden zoals een Full-size toetsenbord of een mini toetsenbord. (Zie onderstaande afbeeldingen.)

 

Full-size toetsenbord

Een Full-size toetsenbord is een standaard toetsenbord met rechts een numerieke gedeelte en ca 104 t/m 106 toetsen. Dit is het meest gebruikte toetsenbord die de meeste mensen wel kennen.

 

Mini toetsenbord

Mini toetsenborden gebruiken vaak niet de standaard grote van de toetsen en heb je dus in versies met 50 toetsen en met 100 toetsen. Vaak hebben deze mini toetsenborden ook een touchpad functie of airmouse functie.