Wat is het verschil tussen QWERTY, AZERTY en QWERTZ?

Een toetsenbord is opgebouwd vanuit een bepaalde indeling. Er bestaan veel verschillende toetsenbordindelingen, zowel wat betreft de plaatsing van de toetsen als de plaatsing van de letters op die toetsen. De indeling die wordt gebruikt verschilt per land. Hier kijken we naar het verschil tussen QWERTY (NL en US), AZERTY en QWERTZ.

QWERTY

QWERTY is een indeling van toetsen op het computertoetsenbord en typemachines waarvan de eerste rij letters (gerekend van linksboven) begint met de Q,W,E,R,T en Y.

QWERTY wordt in veel landen gebruikt. Onder andere in NL en de US.  Maar in vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt is QWERTY gebruikelijk.

QWERTY-NL

In Nederland wordt eigenlijk altijd het QWERTY-NL toetsenbord gebruikt. (Zie de onderstaande afbeelding.) Dit type is te herkennen aan de verticale Enter/Return-toets. Verder bevindt de Backslash (\) zich linksonder de Enter/Return-toets en zit er een kleinere Shift-toets op met een tilde/grave accent-toets (`) ernaast. Bovendien heeft een Nederlands toetsenbord een euroteken op de 2 zitten. Om deze te gebruiken dien je Alt+2 in te drukken.

 

QWERTY-US (internationaal)

Ook het type QWERTY-US toetsenbord komt vaak voor in Nederland. (Zie onderstaande afbeelding.) Het grootste verschil is dat dit type een horizontale Enter/return-toets heeft. Verder zit er een bredere Shift-toets op en bevindt de Backlash zich rechtsboven de Enter-toets. De tilde/grave accent-toets (`) zit links naast de 1 en het euroteken ontbreekt op de 2. Om het euroteken te gebruiken, druk je Ctrl + Alt 5 in. Echter, wanneer je de locatie instelt op Nederland. Kun je ook gebruikmaken van de knoppencombinatie Alt+2 voor het euroteken.

Bekijk al onze ergonomische toetsenborden met QWERTY-US layout. 

AZERTY

AZERTY wordt onder meer in België en Frankrijk gebruikt. (Zie onderstaande afbeelding.) Het heeft zijn naam te danken aan de eerste zes letters linksboven op het toetsenbord. Namelijk A, Z, E, R, T en Y. Dit type toetsenbord verschilt op meerdere vlakken van het QWERTY toetsenbord. Allereerst zijn de Q en A omgewisseld en is de M een rij omhooggeschoven. Daarnaast zijn de W en de Z ook gewisseld. Bovendien bevinden speciale karakters zoals het uitroepteken, het vraagteken en het euroteken zich op andere plaatsen.

Bekijk al onze ergonomische toetsenborden met AZERTY layout. 

 

QWERTZ

QWERTZ is een toetsenbord dat wordt gebruikt in Duitsland. De naam is gebaseerd op de eerste zes letters linksboven op het toetsenbord. Namelijk Q, W, E, R, T en Z.  (Zie onderstaande afbeelding.) Het grote verschil met het QWERTY- toetsenbord is de omwisseling van de Z- en Y-toetsen. Dit komt omdat de letter Z in het Duits veel vaker wordt gebruikt dan de letter Y. Ook komen de letters Z en A vaak na elkaar in het Duits. Nog een verschil ten opzichte van de QWERTY en de AZERTY is dat er op een QWERTZ toetsenbord toetsen zijn voor de ä, ö, ü en de ß.