Wat zijn de verschillen tussen de diverse soorten toetsen van toetsenborden?

Naast verschillende toetsenborden, bestaan er ook nog allemaal verschillende soorten toetsen op een toetsenbord. Dit zorgt ervoor dat jij een toetsenbord kan zoeken wat bij jou past en wat naar jouw wens is. Hieronder staan de soorten toetsen uitgebreid benoemd.

Low profile toetsen

Low profile toetsen zitten vaak op mechanische toetsenborden, die van oorsprong altijd zeer hoge toetsen hebben. Het voordeel van de mechanische toetsenborden is dat deze zeer snel reageren en het indrukken van de toets vaak zeer weinig kracht kost. Door de low profile toetsen, ofwel lage toetsen, heb je ook nog een kortere travel distance (afstand die de toets moet afleggen voordat deze geregistreerd wordt) wat resulteert in dat het nog minder kracht kost. Met name voor gebruikers die veel RSI klachten in hun vingers ervaren zijn de ergonomische low profile toetsen zeer de moeite waard om te proberen.

Mechanische toetsen

Mechanische toetsen maken gebruik van switches. Deze hoef je niet helemaal in te drukken om een toetsaanslag te registreren. Het typen gaat hierdoor doorgaans sneller en kost minder energie, wat weer RSI klachten kan voorkomen. Ook voor gamen wordt er vaak een voorkeur gegeven aan een mechanisch toetsenbord omdat de reactietijd vele malen hoger is dan een standaard membraan toetsenbord. Mechanische toetsenborden hebben diverse type switches, namelijk rode, blauwe, zwarte etc.

Blue switches – Blauwe switches

Blue switches ook wel bekend als clicky blue switches hebben een luide klik en een voelbare bump.

Brown switches – Bruine switches

Brown switches of tactile brown switches hebben een zachte klik en een voelbare bump. Geschikt voor all-round, gamen en werk.

Red switches – Rode switches

Red switches hebben geen hoorbare klik en geen voelbare bump. Hierdoor een zeer lichte toetsaanslag.

 

Membraan toetsen

De meeste toetsenborden hebben membraan toetsen omdat dit de goedkoopste techniek is. De toetsen liggen onder een soort rubberen plaat. Het verende rubber zorgt er voor dat je de toets kan indrukken en dat deze weer automatisch weer naar boven terugveert. Membraan toetsenborden zijn er zowel met stille toetsen als met meer klik geluid.

Stille toetsen

Toetsenborden met stille toetsen zijn met name fijn als je bijvoorbeeld thuis in de woonkamer werkt en je geen overlast wil geven voor je gezinsleden. De meeste toetsenborden met stille toetsen zijn stil genoeg voor je omgeving maar geven nog wel een zeer lichte klik zodat je voor jezelf weet dat er een toets is ingedrukt (auditieve feedback)

Concave toetsen

Veel toetsenborden hebben naast membraan toetsen tegelijkertijd ook concave toetsen. Het membraan gedeelte is het gedeelte onder de knop. Het concave gedeelte wil zeggen dat de knop aan de bovenkant een beetje uitgehold is. Om deze reden worden het ook wel holle toetsen genoemd. Doordat de bovenkant in het midden iets lager ligt land de vinger precies in het midden wat weer slechte registratie van de toetsaanslag voorkomt.

Schaarmechanisme- Scissor toetsen

Toetsenborden met een schaarmechanisme zie je vaak terug op laptops en is een verbeterde versie van de membraanschakelaar. De schaarschakelaar is een soort veer die ervoor zorgt dat je de toets kan indrukken en dat deze weer terugveert.
Het grote voordeel van deze scissor toetsen is dat ze maar een zeer korte aanslag hebben (Travel distance) en erg weinig kracht kosten om in te drukken. Deze toetsen zie je dan ook vaak bij laptops omdat de toetsen zo laag zijn. Ondanks de korte travel distance geven de toetsen wel een voelbare klik, maar is deze vaak wel stiller dan bij een membraan toetsenbord.

Het voordeel van een ergonomisch scissor toetsenbord met het schaarmechanisme is dat deze dus weinig kracht kost om te gebruiken en vaak zeer compact zijn.

TPU toetsen (zacht rubber-trekt geen stof aan)

Je ziet TPU toetsen ook steeds vaker op een toetsenbord. TPU staat voor Thermoplastic Polyurethane en is een kunstof dat zich het best laat omschrijven als de gulden middenweg tussen hard plastic en silicone. TPU wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt als basismateriaal voor beschermhoesjes. Toetsenborden met TPU toetsen hebben toetsen van zacht rubber wat geen tot weinig stof aantrekt.