Ergonomische muis voor mijn werknemers?

Het zijn veelgestelde vragen: ‘Moet ik een ergonomische muis voor al mijn werknemers aanschaffen?’ en ‘is een ergonomische muis verplicht volgens de Arbowetgeving?’. Waar er voor kantoormeubelen als bureaus en bureaustoelen diverse arbonormen zijn, is dit niet expliciet het geval voor de computermuis. Het antwoord is dus vrij simpel: Nee, dit hoeft niet.

Aan de andere kant kan je je natuurlijk afvragen waarom je zou bezuinigen op een van de goedkoopste computerbenodigdheden naast het toetsenbord? Uit onderzoek blijkt dat 3,2 miljoen Nederlanders wel eens last hebben gehad van RSI-gerelateerde klachten. Uit onderzoek van het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid blijkt dan ook dat meer dan 60% van de werkende Nederlanders het risico loopt op RSI-klachten.

Voor veel werkgevers zal bovenstaande nog geen reden zijn om een ergonomische werkplek te creëren door onder andere de aanschaf van een ergonomische muis. Toch is 34% van alle verzuimdagen het gevolg van werknemers met RSI-klachten veroorzaakt door een slechte ergonomische werkplek.

Als je na gaat dat een zieke werknemer gemiddeld zo’n 250 euro per dag (en in de meeste gevallen nog meer) kost is een ergonomische muis van een paar tientjes natuurlijk maar een schijntje. Naast een muis zijn er ook nog een paar andere goedkope ergonomische oplossingen die zorgen voor een lager verzuim en die kosten besparen, maar die bovenal zorgen voor een fijne werkplek en tevreden werknemers.

ANDERE GOEDKOPE ERGONOMISCHE OPLOSSINGEN

  • Standaard hebben de meeste  beeldschermen/monitoren een te kleine voet waardoor de bovenkant van het beeldscherm niet op ooghoogte staat. Als gevolg hiervan kantelt de gebruiker zijn hoofd waardoor deze voor de romp komt te hangen en wordt eveneens de bovenrug gebogen. Hierdoor  worden de nek- en schouderspieren overmatig aangespannen en zorgt dit vaak voor nek- en rugklachten. Gezien een monitorstandaard al verkrijgbaar is vanaf €10,00 is dit een onnodige besparing. Bijkomend voordeel van sommige monitorstandaarden is de extra opbergruimte die zorgt voor een opgeruimder bureau. Ook zijn deze monitorstandaards simpel zelf te maken met bijvoorbeeld een Ikea hack.
  • De meeste bureaustoelen zijn wel redelijk ergonomisch of in elk geval eenvoudig in hoogte en houding te verstellen. Maak dus eens een rondje door het pand en kijk eens of uw werknemers wel goed zitten en geef waar nodig tips. Blijft uw werknemer toch bijvoorbeeld altijd voorover zitten, dan kan je  altijd nog een (in hoogte verstelbare) voetensteun plaatsen waardoor de werknemer vanzelf achterin de stoel gaat zitten en de rugleuning gebruikt. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf 15 euro.

Kortom: voor ongeveer 50 euro heb je  al een goede ergonomische werkplek. Als  nagaat dat een zieke werknemer minimaal 250 euro per dag kost, dan is dit natuurlijk een investering die zichzelf al snel terugverdient. Als je  daarbij ook nog eens optelt dat uw werknemers effectiever werken,  dan zou je bijna zeggen dat de keuze snel gemaakt is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van anti-rsimuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1045 reviews.